Behandling af fnat

Fnat er en enorm smitsom tilstand. Hvis infektionen først spreder sig en smule, er det svært at få stoppet den igen særligt hvis mange mennesker hverdag er samlet, og har tæt kontakt. For at forhindre at fnattilstanden spreder sig om en løbeild, er det vigtigt, at man modtager behandling for tilstanden, lige når man oplever symptomerne. På den måde gør man kløen og ubehaget mildere og forhindrer at andre bliver smittet med infektionen.

Søg læge og få den rigtige diagnose

Først og fremmest er det naturligvis vigtigt at det er den rette diagnose der stilles. Andre hudinfektioner har nemlig lignende symptomer, som er tilfældet ved fnat. Det kan være svært at stille diagnosen med sikkerhed. Det er kun 100 procent sikkert, hvis det lykkedes lægen at finde en fnatmide og grave den frem. Det kan være svært da fnatmider er enormt små. Hvis lægen er i tvivl bliver man oftest behandlet med en salve, der indeholder det hævelsesdæmpende hormon steroid, der har til formål at gøre kløen mindre og give huden mere ro. Efter et par uger er huden ikke længere kradset til, og så er det nemmere for lægen at finde en mide og dermed stille en sikker diagnose.

Hvis man ikke modtager behandling af fnat, kan man risikere at udvikle eksem eller andre hudsygdomme, som i de værste tilfælde kan være kroniske.

Når man først er sikker på, at de symptomer man oplever skyldes fnat, er behandlingen forholdsvis enkel og meget effektiv. De midler der bruges til behandling af fnat kan købes i håndkøb på apoteket. Det er vigtigt, at alle i husstanden behandles over to omgange med en uges mellemrum. Udover behandling af familien skal alt tøj, tæpper og sengetøj også vaskes ved minimum 60 grader.

Derudover er det afgørende, at hele familien eller husstanden modtager behandling samtidig. Hvis behandlingerne forskydes risikerer man, at miderne kommer igen, fordi de har levet videre hos enkelte familiemedlemmer, og derefter smitter de resterende en gang til.

På trods af, at man behandles korrekt for fnatmiderne reagerer immunforsvaret stadig på rester fra miderne. Det er derfor helt almindeligt, at kløen forsætter i mindre grad i på til fire uger efter behandlingen. Kløen stopper når de hudlag, der indeholder miderne, er afstødte. De døde mider bliver nemlig i huden indtil de naturligt afstødes.

Hvem skal have besked?

Fnat er en enormt smittende sygdom, og derfor har man et ansvar, når man selv får fnat. Hvis man får informeret dem, man eventuelt kan have smittet, giver man dem muligheden for at søge læge og modtage behandling i god tid.

Man skal altså give familie, venner og andre man har haft tæt kontakt med inden for den sidste måneds tid. Derudover bør man også informere børnenes institutioner, efterskole eller håndboldtrænere, da de sagtens kan have smittet andre. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler, før mange børn risikerer at blive smittet.