Artiklen indeholder reklamelinks

Når det drejer sig om fnat er børn og unge særligt i farezonen. Det skyldes den tætte kontakt børnene har på skoler, i daginstitutioner og i børnehaver. Sygdommen viser sig på barnet ved kløende udslæt, som i de fleste tilfælde er placeret på barnets fødder, ansigt eller i deres hårbund. Fnat smitter som en løbeild ved tæt kontakt, og derfor er fnat hos et barn sjældent et enkeltstående tilfælde. Hvis man mistænker sit barn for at have fnat er det derfor vigtigt at informere barnets institution eller skole samt at hele familien kommer i behandling for fnat.

Symptomer på fnat hos børn

De mest almindelige symptomer på fnat er som nævnt oven for kløe og udslæt. Men det kan faktisk være svært at vurdere om et barn har fnat. Dels fordi symptomerne først viser sig nogle uger efter smitten, og dels fordi kløe og udslet er symptomerne på mange andre hudinfektioner.

Hvis barnet først begynder at opleve kløe og udslæt, kan man i stedet være opmærksom på de såkaldte fnatgange. Fnat fremkaldes nemlig af en mide, der lever i huden. Det er en gravid fnatmide, der graver sig ned under huden og laver fnatgangene hvori de lægger æg. Fnatgangene kan ses udenpå huden, og ligner blæner i udslettet.

Det kan derfor være en fordel at holde øje med fnatgangene hvis barnet oplever kløe og udslæt. Derudover kan man søge læge for at få stille den rigtige diagnose, da man på den måde har mulighed for at modtage den helt rigtige behandling.

Smitte

Førhen troede man, at fnat udelukkende smittede når man befandt sig under samme dyne, men det er altså ikke helt tilfældet. Fnatmiden overføres ved tæt berøring, og opstår derfor tit i institutioner og på skoler, hvor børn leger sammen. Fnatmiderne kan overleve op til et døgn på tøj, sengetøj, tæpper, gulve og møbler og kan derfor også overføres fra omgivelserne.

Hvis der opstår fnat i barnets institution eller skole bør man derfor vaske barnets tøj og sengelinned og rengøre de gulve og møbler, som barnet er i kontakt med.

Man har et fælles ansvar for at bekæmpe fnat, og derfor er det vigtigt at give besked til de personer, som barnet har haft tæt kontakt med inden for de sidste tre uger. På den måde kan de måske undgå at fnatmiderne formerer sig, eller komme hurtigt i behandling, hvis det allerede er sket.

Behandling

naar-boern-faar-fnat-behandling

Hvis man er sikker på, at barnet har fnat, kan man selv behandle det uden at skulle konsultere med sin læge. Behandling af fnat foregår nemlig med håndkøbsmedicin og kan købes på både fysiske apoteker og apotek online. Det er vigtigt at huske på, at hele familien skal behandles af to omgange og på samme tid, så fnatten ikke spreder sig på ny.

Der findes dog flere forskellige midler mod fnat til børn. Det er vigtigt at vælge det middel, der har færrest bivirkninger, og sikre sig, at det kan bruges til barnets aldersgruppe.

Inden man benytter midlet, skal barnet vaskes og tørres godt med et rent håndklæde. Det næste skridt kommer lidt an på barnets alder:

  • Børn over 3 år smøres i et tyndt lag over hele kroppen
  • Børn under 3 år smøres det tynde lag ligeledes i hårbund og i ansigtet – det er dog vigtigt at undgå områderne omkring munden og øjnene

Det kan være en god idé at påføre cremen inden sengetid, da den skal vaskes af med vand og sæber efter cirka 10 timer. Det er vigtigt, at barnet får helt rent tøj på efter brug af cremen. Dette skal gentages i op til 8 dage, da man på den måde er sikker på, at alle fnatmiderne er dræbte.

Symptomerne kan dog forsætte et par uger endnu, da man reagerer på miderne og ikke på om de er døde eller levende. Symptomerne stopper derfor først, når miderne er udskilt. I mellemtiden kan man få et andet middel, der virker beroligende og mindsker kløen og ubehaget.